Een leerzame derde editie van Lentecampus010!

Van 1 t/m 5 mei vond Lentecampus010 plaats in samenwerking met zes Rotterdamse basisscholen. Vijf dagen lang hebben de leerlingen van de Christophoor, Toermalijn, Finlandia, Augustinusschool, Bavokring en Stephanusschool verschillende workshops en clinics gevolgd, waarbij de focus lag op talentontwikkeling en levensecht leren. De leerlingen van de Bavokring waren welkom bij de Excelsior Jongeren HUB en de leerlingen van de Stephanusschool bij de SKVR Ringdijk. Gedurende de Lentecampus hebben wij gesproken met vier deelnemers, Angelica van de workshop Podcast en één van onze mentoren Jara. Lees hun ervaringen hieronder!

Sebihanaz (7) en Asmaa (6) – Stephanusschool
Sebihanaz en Asmaa zitten in groep 3 van de Stephanusschool en zitten samen in Team Geel tijdens Lentecampus010. Sebihanaz vertelt enthousiast over de workshops waar ze aan hebben deelgenomen: “We gingen kleien, sieraden maken en trommelen.” De allerleukste workshop vond zij verven, waar ze de kledingwinkel Zara heeft geschilderd. Waarom de Zara? Sebihanaz vertelt het ons: “Soms ga ik naar de Zara met mijn moeder en zusje.” Asmaa legt ons uit wat daarna de bedoeling van de workshop verven was: “We gingen de tekeningen van de gebouwen knippen en op een groot vel plakken. De andere kinderen in de groep gingen ook hun eigen tekening knippen. Op het grote vel was dan onze eigen stad te zien.”

Ook hebben Sebihanaz en Asmaa een eigen film mogen maken, samen met hun team. Sebihanaz: “De film was een beetje eng, maar niet zo eng als die van een andere groep!” Daarnaast hebben ze ook met de Playstation gespeeld, waarbij ze tijdens het spelletje goed samen moesten werken, om zo alle gerechten op tijd voor te bereiden. Het was een geslaagde week voor de meiden, ze willen graag nog een keer mee doen met een Campusweek, maar dan wel met een blauwe hoodie!

Jara (18) – Mentor bij Campus Nederland
Jara werkt als mentor bij Campus Nederland en heeft inmiddels al twee Campusweken als mentor mogen meemaken. “Ik heb gekozen om mentor te worden, omdat ik altijd al interesse had om met kinderen te werken. Toen Campus Nederland op mijn pad kwam was dit een perfecte match! Ik vind het heel erg leuk om een band te creëren met de kinderen en samen met hen een toffe en leerzame dag te hebben”, vertelt Jara.

Wat Jara opviel tijdens de Lentecampus was dat de kinderen altijd vrolijk waren, met veel zin binnen kwamen en ook altijd tevreden weggingen. “Er is altijd een grote variatie aan workshops, hierdoor zit er voor iedereen altijd wel wat passends tussen.” Op de vraag of ze leermomenten heeft opgemerkt bij de kinderen gedurende de Campusweek, vertelt Jara het volgende: “Ik merk vooral veel persoonlijke groei bij de kinderen op. Tijdens de Lentecampus hebben we wel eens workshops die de kinderen nog nooit eerder hebben gehad en waar ze wat terughoudend over zijn. Zodra ze meedoen zie je altijd weer dat ze het echt heel leuk vinden.” Zo geeft Jara een voorbeeld van een jongetje uit haar groep die dit had tijdens de workshop zang: “Een jongen zei dat hij zingen haat en niet mee zou doen aan de workshop. Maar zodra hij al zijn vriendjes zag zingen en plezier zag hebben deed hij zelf ook gauw mee met een grote glimlach.”

Ladan (8) – Bavokring
Voor Ladan is dit de eerste keer dat zij meedoet met een Campus. Ze vertelt: “Veel vriendinnen hebben al een keer meegedaan dus ik dacht; ik wil ook een keertje mee doen. En ik vind het heel erg leuk!” Ladan kon haar talent voor boksen goed laten zien tijdens de workshop boksen van David van Dwins Boxingclub: “Ik boks zelf ook, dus ik was de enige die combinaties mocht doen en ik kon ook andere kinderen helpen.” Ook vertelt Ladan over de workshop gamen van Geegee Gaming, waarin samenwerking voorop stond: “We deden een kookspel. We moesten uiensoep maken, en daar moesten we heel veel voor doen. De afwas, de uiensoep maken en zorgen dat de uiensoep niet ging verbranden. Dit moesten we met elkaar doen, dus eigenlijk ging het over samenwerken.”

Wat Ladan heeft geleerd na deze week is: “Samenwerken is eigenlijk heel belangrijk. Dit heb ik van bijna alle workshops geleerd. Ook van basketbal, omdat je een team bent en alleen samen kan winnen.” Ladan heeft ook nog een mooie boodschap meegegeven aan de lezers: “De Lentecampus is heel leuk en als je je wilt inschrijven ben je altijd welkom!”

Angelica (33) – Workshop Podcast
Angelica heeft tijdens de Lentecampus de workshop Podcast gegeven via Geegee Gaming. “Toen ik begon met het maken van podcasts merkte ik dat dit veel weg had van radio, waar ik in 2012 voor heb gewerkt, maar dat je hier veel meer je eigen mening kan geven. Ik begon een podcast over vrouwelijke onzekerheden en hierna ben ik andere mensen gaan helpen door het geven van workshops. Naast leren hoe je een podcast maakt, is het ook de uitdaging om jezelf te uiten in onderwerpen waar je het normaal nooit over heb”, aldus Angelica.

Angelica heeft met veel enthousiasme bijgedragen aan de programmering van de Lentecampus: “Hoe leuk is het om je vakantie te vullen met allemaal verschillende activiteiten! Ik sta er elke keer weer van te kijken wat voor leuke workshops er worden gegeven. Ik had dit ook wel gewild toen ik jong was.” Ze heeft gemerkt dat leerlingen verschillend op deze workshop reageren. Angelica vertelt: “De helft van de kinderen vindt het meestal direct superleuk en de andere helft moet nog even wennen.” Haar doel is dan om kinderen juist te boeien: “Leerlingen mogen zelf een onderwerp kiezen om het over te hebben. Vaak wordt er gekozen voor onderwerpen zoals wat je later wil worden, schoolregels, muzieksoorten of de grote favoriet: voetbal. De leerlingen mogen alles zeggen, als het maar met respect is. Het mooiste vind ik wanneer de kinderen die aan het begin stoer deden en zeggen dat het allemaal onzin is, stiekem heel blij zie kijken als ik de net opgenomen audio afspeel.” Ook staat Angelica versteld van hoe jongeren zich durven te uiten over bepaalde onderwerpen: “Er zijn dagen dat ik mijn tranen moet inhouden.”

Wat Angelica aan de leerlingen wil meegeven is: “Leef je droom! Ik had een aantal jaar geleden zelf nooit verwacht dat ik mijn geld kon verdienen met het maken van een podcast. Maar als je iets wil en je gelooft er echt in, dan kan het!”

Jafed (10) – Augustinusschool
Deze meivakantie hebben wij voor het eerst een Campusweek georganiseerd voor de leerlingen van de Augustinusschool. Tijdens de Lentecampus spraken wij met Jafed. Eerst wist hij niet zo goed wat hij van de Lentecampus zou vinden maar al snel kon hij zich goed vinden in de workshops. Hij legt uit: “Bijvoorbeeld Recyclen was echt leuk omdat ik daar een voetbalveld kon maken. En ik hou heel erg van voetballen. Wat ik het aller- allerleukste vond, was de gymles van meester Shariq. Ik hou ook van trefbal en dat deden we daar. De meester gaf mij de hele tijd tips zodat ik beter kan worden. Dat vond ik echt leuk.”

Jafed zou graag nog een keer deelnemen aan een Campus: “Hopelijk kan het nog een keer op deze school gebeuren, want ik vond het echt leuk. Dus, misschien zie ik jullie wel de volgende keer!”

Wij willen alle aanbieders en mentoren die de kinderen een toffe week hebben bezorgd van harte bedanken! Daarnaast dank aan alle deelnemers, wij hebben genoten van jullie enthousiasme en plezier. Wij hopen iedereen snel weer te zien tijdens het volgende programma van Campus Nederland!