AD schrijft: Aboutaleb geeft startschot Zomercampus010 en ziet voortbestaan ook ná corona zitten

Het AD was aanwezig tijdens de officiële opening van Zomercampus010 bij Sportplaza. Lees in het artikel hieronder alles wat zij schreven over de feestelijke opening! Bekijk hier ook de reportage die het AD maakte.

Een zomercampus waar duizenden kinderen tijdens de vakantie spelen en leren. Het hóórt bij een stad als Rotterdam, vindt burgemeester Aboutaleb. Hij opende vandaag de activiteiten, die bedoeld zijn om de leerachterstanden vanwege corona weg te poetsen, en wil dit jaarlijks blijven doen. ,,Heel veel kinderen kunnen nooit op vakantie.”

Naar Amerikaans model, waar kinderen in de zomerweken met elkaar ravotten en leren, zo ziet Ahmed Aboutaleb het voor zich in Rotterdam. De zomercampus moet een plek zijn waar kinderen tijdens de vakantie  terechtkunnen om plezier te maken. Waar ze zich ook tijdens die weken kunnen ontwikkelen, waar ze leren, andere kinderen ontmoeten en wat vakken kunnen bijspijkeren. 

,,Het is geweldig als je kan combineren dat kinderen iets leren en tegelijkertijd kunnen ontspannen. Wat mij betreft is dit een droom die uitkomt”, zei hij vanmiddag bij de opening van Zomercampus010. ,,Het mooiste model vind ik dat kinderen ‘s ochtends iets educatiefs doen, iets van taal of rekenen, en dat ze het spelen ‘s middags verdienen.”

Ontwikkeling
In een paar maanden tijd werd het zomerprogramma uit de grond gestampt. De belangrijkste motivatie: kinderen die thuis hebben gezeten vanwege het virus en daar niet de ondersteuning en ontwikkeling mee hebben gekregen die ze nodig hebben, lopen achterstanden op. 

Samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur en andere partijen trekt de gemeente 2,4 miljoen euro uit voor de zomercampus. Op 26 locaties in Rotterdam worden activiteiten georganiseerd. Er is plek voor zesduizend kinderen. Inmiddels hebben zich zo’n 4500 enthousiastelingen gemeld. Docenten en andere vrijwilligers hebben aangeboden om sportlessen te geven, spellen te spelen, bijlessen te verzorgen en bijvoorbeeld een krant te maken met de kinderen.

Foto: AD - Frank de Roo
Foto: AD – Frank de Roo

Toffe dingen
,,Er gebeuren toffe dingen. We wilden niet in het klaslokaal, want we willen geen schools programma”, vertelt Samuel Schampers, voorzitter van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. ,,Kinderen moeten niet het idee hebben dat ze straf krijgen door in de zomer naar school te moeten.” Daarom worden er bijvoorbeeld lessen gegeven in het Sportplaza op Zuid, het stadion van Excelsior en Het Kasteel. 

De 9-jarige Amier Khayale houdt naar eigen zeggen van hard werken en lol trappen. Hij vond het maar stom dat hij veel thuis zat de afgelopen maanden en heeft zich daarom aangemeld voor de zomercampus. Hij hoopt veel leuke dingen te doen, maar ook nog wat te leren. 

Gedanst
Amana Bourdime (9) hoorde dat er leuke activiteiten op het programma stonden en meldde zich toen gelijk. De eerste dag is al goed bevallen, ze heeft gedanst en op een hoverboard gestaan. ,,Ik vond het vervelend dat ik tijdens corona niet naar school kon”, vertelt ze. ,,Ik miste de gezelligheid, de klas en de juffen. Ik hoop wat te leren tijdens de zomercampus, maar vooral ook plezier te hebben.”

Dat hoopt Schampers ook, dat de kinderen plezier hebben. ,,Ik woon zelf in Spangen en zag dat steeds dezelfde kinderen op de pleinen rondhingen en dus niet in beeld waren bij hun scholen, ondanks de extra laptops die waren uitgedeeld. Als je met z’n zessen op een flatje zit, ga je snel naar buiten. Voor die kinderen wilde ik wat doen.”

De burgemeester hoopt dat de deelnemertjes na de zomer vol vertrouwen weer in de schoolbanken zitten én dat de zomercampus de ouders een beetje ontlast. ,,Heel veel kinderen kunnen nooit op vakantie, omdat hun ouders daar het geld niet voor hebben. Op deze manier hebben de kinderen na de vakantie in de klas verhalen te vertellen over wat ze hebben meegemaakt.”

Foto: AD - Frank de Roo
Foto: AD – Frank de Roo