Zomercampus010: Toffe activiteiten in eigen buurt

Afgelopen zomer hebben de leerlingen van Zomercampus010 mogen genieten van een rijk gevulde zomer in hun eigen buurt. Dit alles was niet mogelijk geweest zonder de vele locaties die zich beschikbaar hebben gesteld voor ons als Zomercampus010! We gingen er bij een aantal op bezoek en in gesprek. 

Sportplaza
In het mooie Zuiderpark konden de kids terecht bij Sportplaza. Een bijzondere plek, want naast dat het de grootste openbare sportlocatie van Nederland is, kun je hier 365 dagen per jaar, 24 uur per dag gratis sporten! Daarbij is er voor elk wat wils. Zo zijn er wel 40 verschillende sporten te beoefenen. Organisatie Thuis Op Straat is de sociaal beheerder en programmeur van Sportplaza. Zij regelen activiteiten, maar zorgen ook voor benodigdheden tijdens het sporten als bijvoorbeeld rackets waar je als gratis lid gebruik van kunt maken. ‘Toen ik over het Zomercampus010 initiatief hoorde, dacht ik hier kun je geen ‘nee’ tegen zeggen. Ten eerste is het een prachtig initiatief en daarbij sluit het naadloos aan op onze doelstellingen. Wij vinden het belangrijk dat kinderen terug de klas ingaan met een mooie herinnering en wellicht zo geïnteresseerd zijn geraakt in een bepaalde sport dat ze hiermee verder gaan’, aldus Peter Steenbergen, algemeen directeur van Thuis Op Straat.

Een opvallende ontwikkeling die Peter Steenbergen verder heeft opgemerkt bij Sportplaza is dat de kinderen ook na de Zomercampus op de locatie bleven om van het park te genieten. ‘Het was mooi om te zien dat ouders met het mooie weer nog in het park bleven om met hun kinderen te eten, sporten of spelen.’ 


SKVR
Bij Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR) kun je lessen volgen in alle mogelijke kunstdisciplines. Zo zijn er ruimtes voor allerlei kunstvormen zoals beeldende kunst, mode, dans, theater, muziek en zelfs fotografie en media. Naast dat het SKVR een deel van de programmering heeft verzorgd voor Zomercampus010, mochten wij ook gebruik maken van hun mooie ruimtes in het centrum van Rotterdam. ‘De activiteiten binnen de Zomercampus waren gericht op het extra stimuleren van ontwikkeling op allerlei gebieden. Bij SKVR vinden we het belangrijk dat kinderen gelijke kansen krijgen in hun ontwikkeling en daarom werkten wij heel graag mee aan Zomercampus010. Het is voor kinderen een mooie manier om ook dingen te doen die je misschien nog nooit hebt gedaan en te ontdekken wat je leuk vindt of waar je goed in bent’, vertelt programmamanager onderwijs bij de SKVR Sylvia Wiegers ons.


Olympia
Zomercampus010 mocht ook gebruik maken van Sportcomplex Olympia in IJsselmonde: een plek waar geen sport te gek is. Of je nu wil voetballen, korfballen, tennissen of beachvolleyballen, het kan er allemaal. Zo exploiteert, onderhoudt en ondersteunt Olympia meerdere sportlocaties door de hele stad. Dat Olympia zich openstelde voor Zomercampus010 was niet meer dan logisch. René Ras – Sportparkmanager van Olympia: ‘Ons motto zegt het al; wij willen alle Rotterdammers aan het sporten krijgen. Zo ook de kinderen van Zomercampus010’.


Sparta
Een ander pareltje, beter gezegd, kasteeltje, waar de leerlingen van Zomercampus010 mochten leren en spelen was bij Sparta. Stichting De Betrokken Spartaan ontving twee weken lang de kinderen op Het Kasteel. ‘Sparta Rotterdam is méér dan voetbal. Dat zie je terug in onze maatschappelijke projecten. Wij leveren met Stichting De Betrokken Spartaan een bijdrage aan de omgeving van het Sparta Stadion en daarom vinden wij het ook mooi dat we onze locatie ter beschikking hebben kunnen stellen. Hierdoor hebben wij kunnen bijdragen aan dit mooie initiatief en hebben de deelnemers laagdrempelig kennis kunnen maken met Het Kasteel’, aldus maatschappelijk manager van Sparta Rotterdam Michael Marinus.


The Student Hotel
Ook zijn we vanuit een andere invalshoek een bijzondere samenwerking aangegaan met een spectaculaire locatie: The Student Hotel, gevestigd op de Willem Ruyslaan in Rotterdam. ‘Dit hotel  is niet alleen voor studenten. Niemand raakt uitgeleerd en iedereen die een beetje ‘young at heart’ is zal zich hier op zijn plek voelen!’, vertelt Kevin Huijskens van The Student Hotel. ‘We vinden het belangrijk om een maatschappelijke functie aan te nemen. Zo openen we graag onze deuren voor mooie initiatieven als Zomercampus010. Daarbij vinden we het belangrijk dat de Rotterdammers zich hier ook welkom voelen en door ons te binden aan de Zomercampus, hopen we iets terug te kunnen geven aan de buurt en haar inwoners’, aldus Huijskens.

De leerlingen van Zomercampus010 hebben tijdens de lessen gebruik gemaakt van een klaslokaal en een grote meetingruimte, maar wanneer de pauze startte wisten ze niet hoe snel ze naar ‘the playroom’ moesten hollen om even een potje pingpong of tafelvoetbal te kunnen spelen.


Onze dank gaat uit naar alle locaties die zich beschikbaar hebben gesteld tijdens Zomercampus010: Huis van de Wijk Oud Charlois, De Banier, De Dam, De Kroon, De Put, Excelsior, Hillevliet, Huis van de Wijk Irene, Kinderfaculteit, Leespaleis, Millinxparkhuis, Olympia, Huis van de wijk Pier 80, Speeldernis, RMC, De Samaritaan, Snelleman, SportPlaza en Zwembad Zuid, Het Klooster Zuid, Huis van de Wijk Focus, Wilgenring, Westervolkshuis, Zadkine, Xerxes, Sparta Het kasteel, SKVR, HOV, Student Hotel, VV Steeds Hoger en Hockeyclub Delfshaven