Terug

5 Tips voor thuisonderwijs!

January 13, 2021
Nieuws

Gisteren is er bekend gemaakt dat de lockdown vanaf volgende week met drie weken wordt verlengd. Wanneer de scholen weer precies open gaan is nog niet bekend, maar voor nu betekent dit dat scholieren nog een langere tijd thuis aan de bak moeten. Dit is niet altijd voor iedereen even vanzelfsprekend. Daarom hebben wij vijf thuisonderwijs-tips onder elkaar gezet om het voor kinderen en ouders thuis iets gemakkelijker te maken!

1. Maak een dagschema
Schoolopdrachten maken, op tijd uit bed, genoeg beweging of juist ontspanning: voor ouders en voor kinderen is het even zoeken. Daarom is het handig om samen structuur aan te brengen door middel van een dagschema. Het is hierbij belangrijk dat je het leuk houdt voor zowel ouder als kind door genoeg pauzes en momenten voor ontspanning in te plannen.

Vind je het lastig om de dag voor jouw kind goed in te delen? Directeur en oprichter van Trias Pedagogica heeft samen met zijn zoon van 8 een dagindeling gemaakt. Het dagschema (PDF) is via deze pagina te downloaden!

Afbeelding: Trias Pedagogica

2. Thuiswerkvideo’s van juf Marijke
Concentratie erbij houden wanneer er thuis veel afleiding is? Marijke Boudewijns, juf van een groep 6-klas weet hier wel raad mee! Op haar YouTube-kanaal ‘Geflipt?!’ geeft zij tips over thuisonderwijs. Haar inspiratie haalt ze uit de kinderen van haar eigen klas. Ze merkt dat thuisonderwijs niet voor alle kinderen even makkelijk is. ‘Ik krijg bijvoorbeeld vragen zoals: Waar moet ik beginnen? Hoe moet ik mijn werkplek inrichten? Hoe kan in me concentreren?’ vertelt ze tegen EditieNL.

Haar leuke én leerzame video’s zijn hier te bekijken!

Kanaal: Geflipt?!

3. Combineer leren samen met buitenspelen
Het is goed voor jou en je kind om elke dag even naar buiten te gaan. Dit kan bijvoorbeeld in de pauze of tussendoor wanneer je merkt dat jouw kind zijn/haar energie even kwijt moet raken. Leren en buitenspelen kunnen ook gecombineerd worden, bijvoorbeeld door de tafels te oefenen met stoepkrijt. Of speel natuurbingo door middel van een bingokaart met daarop afbeeldingen van een dier of plant. Je kunt ook deze checklist gebruiken!  

Op de website van de Jantje Beton Speelbeweging vind je nog véél meer inspirerende speeltips en interessante speel-weetjes die je in deze tijden kunt doen!

4. Online materiaal ter ontspanning
Online is super veel leerzaam materiaal te vinden waarmee kinderen kunnen ontspannen en waar zij toch nog iets van opsteken. Voorbeelden hiervan zijn:

- De app ThuisBieb, hier zijn veel luisterboeken en e-books voor jong en oud gratis beschikbaar.
- De website Webkwesties, hier zijn online speurtochten te vinden waarmee kinderen hun informatievaardigheden oefenen. De thema’s variëren van de ijzertijd tot wilde dieren, en van de ruimte tot Anne Frank.
- Online rondleidingen die aangeboden worden door diverse musea, bijvoorbeeld het Rijksmuseum.

5. Schakel hulp in van school
Merk je dat jouw kind echt vastloopt bij het maken van de opdrachten? Vraag de juf of meester om hulp. Jij als ouder hoeft niet van jezelf te verwachten dat je altijd alles kunt uitleggen. Vaak zijn de leerkrachten meer dan bereid om te helpen!

Campus010 gelooft sterk in de kracht van persoonlijke aandacht, daarom hopen wij dat de scholen snel weer open zullen gaan. Wij wensen alle leerlingen, ouders en leerkrachten de komende weken veel succes met het onderwijs op afstand. Hou vol en stay safe!

May 17, 2024
Nieuws

Rotterdams onderwijscongres maakt kennisdeling mogelijk

Op woensdag 22 mei organiseert Stichting Campus Nederland de tweede editie het Inspiratiecongres ‘Welbevinden & Geluk in het Onderwijs’. De locatie is Debatpodium Arminius in Rotterdam. Het congres staat in het teken van het belang van talentontwikkeling voor het jonge brein in relatie tot kansengelijkheid.

Lees verder
Lees verder
May 15, 2024
Artikel

Nieuwe ervaringen tijdens de vierde Lentecampus010-editie

In de meivakantie heeft Stichting Campus Nederland in samenwerking met 13 Rotterdamse basisscholen de vierde editie van Lentecampus010 georganiseerd. Deelnemers hebben tijdens Lentecampus010 verschillende workshops en clinics op het gebied van sport, cultuur en natuur- en milieueducatie gevolgd.

Lees verder
Lees verder
May 7, 2024
Artikel

Minecraft Challenge Rotterdam: Innovatieve ideeën bedacht tijdens Lentecampus010

Gedurende Lentecampus010 is op vijf basisscholen de Minecraft Challenge Rotterdam georganiseerd in samenwerking met IT Campus Rotterdam en Deloitte. Deelnemers van Lentecampus010 hebben in de Minecraft Challenge een oplossing mogen ontwerpen en bouwen in Minecraft Education voor het Rijnhaven-gebied op Rotterdam-Zuid.

Lees verder
Lees verder