Terug

5 Tips voor thuisonderwijs!

January 13, 2021
Nieuws

Gisteren is er bekend gemaakt dat de lockdown vanaf volgende week met drie weken wordt verlengd. Wanneer de scholen weer precies open gaan is nog niet bekend, maar voor nu betekent dit dat scholieren nog een langere tijd thuis aan de bak moeten. Dit is niet altijd voor iedereen even vanzelfsprekend. Daarom hebben wij vijf thuisonderwijs-tips onder elkaar gezet om het voor kinderen en ouders thuis iets gemakkelijker te maken!

1. Maak een dagschema
Schoolopdrachten maken, op tijd uit bed, genoeg beweging of juist ontspanning: voor ouders en voor kinderen is het even zoeken. Daarom is het handig om samen structuur aan te brengen door middel van een dagschema. Het is hierbij belangrijk dat je het leuk houdt voor zowel ouder als kind door genoeg pauzes en momenten voor ontspanning in te plannen.

Vind je het lastig om de dag voor jouw kind goed in te delen? Directeur en oprichter van Trias Pedagogica heeft samen met zijn zoon van 8 een dagindeling gemaakt. Het dagschema (PDF) is via deze pagina te downloaden!

Afbeelding: Trias Pedagogica

2. Thuiswerkvideo’s van juf Marijke
Concentratie erbij houden wanneer er thuis veel afleiding is? Marijke Boudewijns, juf van een groep 6-klas weet hier wel raad mee! Op haar YouTube-kanaal ‘Geflipt?!’ geeft zij tips over thuisonderwijs. Haar inspiratie haalt ze uit de kinderen van haar eigen klas. Ze merkt dat thuisonderwijs niet voor alle kinderen even makkelijk is. ‘Ik krijg bijvoorbeeld vragen zoals: Waar moet ik beginnen? Hoe moet ik mijn werkplek inrichten? Hoe kan in me concentreren?’ vertelt ze tegen EditieNL.

Haar leuke én leerzame video’s zijn hier te bekijken!

Kanaal: Geflipt?!

3. Combineer leren samen met buitenspelen
Het is goed voor jou en je kind om elke dag even naar buiten te gaan. Dit kan bijvoorbeeld in de pauze of tussendoor wanneer je merkt dat jouw kind zijn/haar energie even kwijt moet raken. Leren en buitenspelen kunnen ook gecombineerd worden, bijvoorbeeld door de tafels te oefenen met stoepkrijt. Of speel natuurbingo door middel van een bingokaart met daarop afbeeldingen van een dier of plant. Je kunt ook deze checklist gebruiken!  

Op de website van de Jantje Beton Speelbeweging vind je nog véél meer inspirerende speeltips en interessante speel-weetjes die je in deze tijden kunt doen!

4. Online materiaal ter ontspanning
Online is super veel leerzaam materiaal te vinden waarmee kinderen kunnen ontspannen en waar zij toch nog iets van opsteken. Voorbeelden hiervan zijn:

- De app ThuisBieb, hier zijn veel luisterboeken en e-books voor jong en oud gratis beschikbaar.
- De website Webkwesties, hier zijn online speurtochten te vinden waarmee kinderen hun informatievaardigheden oefenen. De thema’s variëren van de ijzertijd tot wilde dieren, en van de ruimte tot Anne Frank.
- Online rondleidingen die aangeboden worden door diverse musea, bijvoorbeeld het Rijksmuseum.

5. Schakel hulp in van school
Merk je dat jouw kind echt vastloopt bij het maken van de opdrachten? Vraag de juf of meester om hulp. Jij als ouder hoeft niet van jezelf te verwachten dat je altijd alles kunt uitleggen. Vaak zijn de leerkrachten meer dan bereid om te helpen!

Campus010 gelooft sterk in de kracht van persoonlijke aandacht, daarom hopen wij dat de scholen snel weer open zullen gaan. Wij wensen alle leerlingen, ouders en leerkrachten de komende weken veel succes met het onderwijs op afstand. Hou vol en stay safe!

April 9, 2024
Artikel

Invulling School & Omgeving draagt bij aan visie van De Provenier

De subsidie School & Omgeving biedt scholen de mogelijkheid om tijdens- en na schooltijd extra activiteiten aan te bieden aan hun leerlingen. Stichting Campus Nederland draagt bij aan de invulling van deze subsidie voor de Rotterdamse basisschool De Provenier.

Lees verder
Lees verder
April 8, 2024
Artikel

Workshop ‘Duurzame energie’ door Eneco & Deloitte Impact Foundation

Medewerkers van Deloitte geven tijdens de Campusdagen van Stichting Campus Nederland lessen over duurzame energie die zijn gemaakt door Eneco. Met deze lessen worden leerlingen bewust gemaakt van wat energie is en hoe zij op een duurzame manier met energie kunnen omgaan.

Lees verder
Lees verder
April 2, 2024
Artikel

Leerlingen Comenius Lyceum werken aan persoonlijke ontwikkeling na schooltijd

Stichting Campus Nederland organiseert in samenwerking met het Comenius Lyceum in Capelle aan den IJssel een naschools programma voor de leerlingen van deze school. Gedurende het naschoolse programma volgen de leerlingen een reeks workshops of clinics op het gebied van kunst & cultuur en sport.

Lees verder
Lees verder