De laatste week voor de zomervakantie stond op Penta De Oude Maas in het teken van persoonlijke ontwikkeling, verbinding en het maken van herinneringen. In samenwerking met Stichting Campus Nederland organiseerde de school in Spijkenisse een Campusweek voor leerlingen uit jaar 1, 2 en 3. Ze volgden een gevarieerd programma vol workshops, clinics en inspirerende ontmoetingen. Zo werd school een plek om te ervaren, te voelen en samen te groeien.
Deze week werd jarenlang door de school zelf ingevuld als activiteitenweek. “Nu we dit samen doen met Campus Nederland scheelt dat enorm in werkdruk en levert het een sterk programma op,” vertelt directeur Erik Roth. Volgens Erik is het van grote waarde dat leerlingen in situaties komen die ze normaal niet snel meemaken. “Onze gymzaal was ineens omgetoverd tot een lasergame arena. Wanneer doe je dat nou op je middelbare school?”
Ook bij de kickboksworkshop zag hij iets bijzonders gebeuren. Hij vertelt: “Ik zag de leerlingen bezig en het eerste wat ik dacht was: plezier. Echt, zóveel plezier. Ze staan buiten, doen iets actiefs en ondertussen gebeurt er van alles zonder dat ze het doorhebben. Dat vind ik enorm waardevol.”
Voor de derdejaars kreeg de week een extra verdieping met een bijzondere gastspreker: Joseph Oubelkas. “Voor het eerst maakten zij kennis met literatuur via zo’n indrukwekkend verhaal. Ik was zelf in de aula en je kon een speld horen vallen. Dat zie je niet vaak - drie kwartier ademloos luisteren. Dat is de kracht van zo’n week,” aldus Erik.
Joseph Oubelkas: “Je hebt altijd een keuze”
Joseph Oubelkas is schrijver, ondernemer en spreker. Op zijn 24e belandde hij onterecht in een Marokkaanse gevangenis. Zijn boek 400 brieven van mijn moeder beschrijft hoe hij ondanks alles veerkracht wist te vinden. Een verhaal dat hij inmiddels met duizenden jongeren en professionals deelt in binnen- en buitenland.
Tijdens zijn lezing stond de middag volledig in het teken van veiligheid, criminaliteit en persoonlijke groei. Zijn verhaal raakte zichtbaar. “Alleen al dat er bij het voorlezen van twee brieven van mijn moeder pure stilte viel. Dat is respect,” vertelt Joseph.
De boodschap aan de leerlingen was helder: je hebt altijd een keuze, ook al lijkt het soms van niet. “Ook als het leven je iets opdringt waar je niet om hebt gevraagd, kun je nog steeds zelf bepalen hoe je ermee omgaat,” legt Joseph uit. “Weet waarom je doet wat je doet, waar je voor staat en wat je écht zou willen. Je moet voor jezelf een soort kompas creëren. Want als jij niet weet waar je naartoe gaat, dan loop je eigenlijk een beetje doelloos rond. En als je het niet weet? Ga dan op zoek. Geef jezelf daar de tijd voor. Maar laat niet iemand anders bepalen wie jij bent of wat jij moet worden.”
Het thema van die middag was een bewuste keuze. Erik Roth vertelt: “Veel jongeren komen in aanraking met risicovolle situaties, via social media of op straat. Dan is het extra belangrijk om dit bespreekbaar te maken. De boodschap van Joseph over vrijheid sluit daar perfect bij aan.”
Na afloop kwamen leerlingen spontaan naar hem toe, gaven hem een boks of een knuffel. “Die pure connectie, dat is waarom ik dit werk doe. Als ik zie dat het raakt, dan weet ik: het heeft zin gehad,” aldus Joseph.
Sport als middel, zelfvertrouwen als doel
Tijdens de Campusweek gaf David van Hagen een energieke boksworkshop. Hij is oprichter van Dwins Boxing Club. Via zijn jongerenprogramma Dwins Academy worden jongeren begeleid via een combinatie van sport, maatschappelijk werk en persoonlijke ontwikkeling. “Het gaat niet alleen om bewegen,” vertelt David, "maar ook om respect, grenzen aangeven en samenwerken.”
De leerlingen deden enthousiast mee. David: “Ze zaten vol energie en dan is het mooi als ze die ergens positief in kwijt kunnen.” Met spelvormen en reactieoefeningen bleef het speels en leerzaam. “We bouwen oefeningen in waarbij ze hun eigen grenzen en die van anderen leren respecteren. Dat zit allemaal verpakt in vechtsport.”
David vindt het belangrijk dat elke leerling zich gezien voelt. “Ook die ene leerling die misschien als ‘druk’ bekendstaat. Juist die wil ik laten voelen: jij doet ertoe. Iedereen heeft talent.” Zijn doel is niet om de beste bokser af te leveren maar om jongeren te laten groeien in zelfvertrouwen. “Wie helpt, samenwerkt of na afloop de handschoenen opruimt, dat telt ook.”
Leerlingen aan het woord
Ramsey (12), leerling uit klas 1, was enthousiast: “Ik vind het leuk dat je verschillende activiteiten doet en de mensen die bij jullie werken zijn gewoon heel aardig. Je leert er veel van. Ik heb bijvoorbeeld gitaar leren spelen, dat had ik nog nooit eerder gedaan.” Ook de workshop over social media viel goed in de smaak. “We moesten een straatinterview doen. Eerst vond ik het spannend maar het ging best goed.”
Ook Ri-Anna (14), leerling uit klas 3, kijkt positief terug op de week: “Ik vond vooral breakdance heel leuk want ik hou van dansen. En vandaag kregen we een rechtspraak-workshop waarin ik advocaat was. Ik hou van debatteren dus daar was ik blij mee.” Ze leerde niet alleen over argumenteren maar ook hoe een rechtbank werkt. “Dat wist ik eigenlijk nog niet dus dat was erg leerzaam.”
Over de lezing van Joseph Oubelkas vertelt ze: “Ik vond het interessant. Zijn verhaal was heel heftig maar hij bleef zó positief. Echt knap.” Wat indruk op haar maakte was de manier waarop hij sprak over zijn tijd in de gevangenis. Ri-Anna “Zes jaar zitten voor niks? Dat is bizar. Maar hij maakte ook grapjes tussendoor dat vond ik leuk.”
De Campusweek op Penta De Oude Maas was een week vol nieuwe ervaringen, waardevolle lessen en mooie ontmoetingen. Leerlingen leerden buiten de gebaande paden, ontdekten hun talenten en maakten herinneringen die blijven hangen. Dankzij de inzet van de leerlingen, de gastdocenten, de spreker én het schoolteam hebben we de laatste week van het schooljaar mooi afgesloten.
Bedankt aan: David van Hagen, Flowertelling, Gee Gee Gaming, SKVR, Karimoves, Johnsports, Levels, SKVR, Inge's kookkunsten, Eyeternal, Teamworkersnl, Surreal by Mau, Fynder, Modebazen, Bear Studios, David van Hagen, Hicham el Hankouri, Teamworkersnl, De Muziekonderwijzers, Zterk, Yasin Asal en Bastiaan Been die hebben bijgedragen aan deze onvergetelijke ervaring!
Tijdens de meivakantie vond de vijfde editie van Lentecampus010 plaats, met deelname van twaalf basisscholen. Leerlingen ontdekten hun talenten tijdens workshops over onder andere zwaartekracht, duurzaamheid en creatief ontwerpen. Het was een week vol plezier, nieuwe ervaringen en levensecht leren!
Lees verderDe vierde editie van Wintercampus010 vond plaats van 24 februari t/m 28 februari op 9 basisscholen tijdens de voorjaarsvakantie. Leerlingen namen deel aan diverse workshops op het gebied van sport, kunst, cultuur, natuur en techniek. Lees in dit artikel over hun ervaringen tijdens Wintercampus010!
Lees verderVoor de leerlingen van groep 4 tot en met 8 van basisschool Eduard van Beinum organiseerden we afgelopen week een Campusdag waarin het themma burgerschap centraal stond
Lees verderBen je als schoolleider of bestuurder op zoek naar een effectief en waardevol programma voor je leerlingen? Lees hier meer of neem via onderstaande button contact met ons op voor meer informatie!
Neem contact op!