Terug

Wintercampus010: Een leerzame week vol talentontwikkeling!

March 17, 2022
Artikel

In de voorjaarsvakantie heeft de eerste editie van Wintercampus010 plaatsgevonden. Vijf dagen lang hebben de leerlingen van Jan Antonie Bijloo en Christophoor een afwisselend programma aan workshops en clinics gevolgd, gericht op talentontwikkeling, vakoverstijgend leren en het opdoen van de 21e eeuwse vaardigheden. De leerlingen van Jan Antonie Bijloo waren welkom op Thorbecke Prinsenlaan. Tussen de workshops door zijn we in gesprek gegaan met drie deelnemers, mentor Lyanne en Burhan van Blue Star Marine Life over hun ervaringen.

Ilze – 8 jaar (Christophoor)
De achtjarige Ilze uit groep 4 is tijdens ons bezoek aan de Christophoor druk bezig met het sleutelen aan haar eigen robot: BEP. De workshop Bouw je BEP bestaat uit twee delen vertelt Ilze enthousiast: ‘De eerste les mocht ik de robot in elkaar zetten en versieren met verschillende kleuren. Dit vond ik heel leuk om te doen, omdat ik van knutselen hou.’ Tijdens het tweede deel van de workshop laten de leerlingen de oogjes van de robot bewegen door te programmeren. Superknap! Het hoogtepunt was voor Ilze de reptielenworkshop, gegeven door Exotus Serpenti. Trots vertelt ze dat ze zelfs een slang om haar nek heeft gehad: ‘Dit vond ik helemaal niet eng. De slang voelde glibberig, maar eigenlijk ook zacht.’

Ilze vindt het een gezellige week met haar groepsgenootjes en haar mentor. ‘We doen allemaal leuke dingen met elkaar. Ik lach heel veel met mijn vriendinnen, daar word ik heel vrolijk van.’ Hier heeft Ilze dan ook een belangrijke les over geleerd van haar mentor Mucella. ‘Lachen is heel goed voor je omdat het een geluksstofje aanmaakt in je lichaam. Dit wist ik eerst niet, maar nu wel. Dus ik ga nog meer lachen!’

Lyanne – Mentor
Mentor Lyanne is al sinds de Zomercampus in 2020 betrokken bij onze organisatie, hier gaf zij als aanbieder kunstlessen. Hierna heeft ze na het zien van onze vacature bijles gegeven en is ze uiteindelijk ook aan de slag gegaan als mentor bij Campus010. Na mentor te zijn geweest tijdens de Lentecampus in 2021 is ze er dit keer weer bij.

Lyanne heeft het erg naar haar zin als mentor, ze vertelt: ‘De kinderen zijn altijd super enthousiast, want ze mogen allemaal toffe activiteiten doen. Ik vind het mooi dat er veel variatie in de workshops zit. Niet alle kinderen hebben dezelfde interesses. De een houdt van sport en de ander houdt juist van knutselen. Zo zit er voor iedereen wat tussen.’ Ze merkt dat veel kinderen het aan het begin van de week allemaal erg spannend vinden, maar al snel voelen ze zich op hun gemak. ‘De workshops worden op zo’n manier aangeboden dat de kinderen eerst rustig kunnen opstarten, waar iedereen bij betrokken wordt. Maandag riep een verlegen kindje aan het einde van de dag: ‘Juf ik vind het echt suuuperleuk hier!’ Dat is wel heel schattig.’ Ook ziet Lyanne dat de kinderen elkaar motiveren: ‘Tijdens het beatboxen was er bijvoorbeeld eerst maar één jongen die voor de groep durfde te beatboxen, maar hij was ontzettend enthousiast. Nadat hij geweest was durfde het jongste meisje van de groep ook. Uiteindelijk waren ze samen aan het beatboxen. Dat was heel mooi om te zien.’

Burhan – Aanbieder workshop Koraal
Tijdens ons bezoek aan de Wintercampus valt ons oog direct op de aquariums met prachtig, felgekleurd koraal. Burhan en zijn collega van Blue Star Marine Life verzorgen een workshop over het belang van koraal. Hun zelfgekweekte koraal is gemaakt in Rotterdam Zuid. Het is schoon, duurzaam en maakt daarmee onderdeel uit van de nieuwe economie die we als wereld aan het ontwikkelen zijn, waarbij bewust wordt omgegaan met het milieu. Door de koraalkweek uit te bouwen verwacht Blue Star Marine Life de import gaandeweg te kunnen vervangen.

De mannen van Blue Star Marine Life geven de kinderen mee dat koraal een belangrijk wezen is voor mens en natuur. Wanneer er geen koraal meer is, leven er in dat gebied ook geen vissen meer. Burhan vertelt: ‘De leerlingen kunnen echt uren vol bewondering blijven kijken naar de mooie kleuren van het koraal. Het gaat ons dan ook vooral om de bewustwording en het besef wat voor moois er allemaal leeft in de onderwaterwereld. Deze bewustwording wordt onder andere gecreëerd doordat de kinderen een zeester kunnen aanraken en voelen. Dit vinden ze altijd heel leuk. Tot slot maken de kinderen mooie tekeningen van het koraal. We zijn onder de indruk van hoe geïnteresseerd alle kinderen zijn, ondanks de verschillende leeftijden.’

Faris – 8 jaar (Jan Antonie Bijloo)
Faris uit groep 5 van de Jan Antonie Bijloo vertelt ons vol enthousiasme over zijn favoriete workshops: breakdancen, freerunnen en het in elkaar zetten van de robot. Maar Freerunnen staat met stip op een. De reden dat Faris zich heeft ingeschreven voor de Wintercampus was omdat hij nieuwe sporten wilde leren kennen. Zelf doet hij aan thaiboksen, maar hij wilde er achter komen welke sporten er nog meer zijn. Deze week heeft hij kennis gemaakt met freerunnen en breakdancen, dit is hem goed bevallen.

Naast sporten heeft Faris tijdens de reptielenworkshop een interessant feitje geleerd over een hagedis. Aandachtig vertelt hij: ‘Het dier bewaart de voeding in de staart, daardoor lijkt het een beetje op een hoofd. Wanneer de hagedis opgejaagd wordt kan deze zijn staart laten vallen en heel snel wegrennen doordat dat gewicht er af is. Zijn staart gebruikt hij dan dus ook voor afleiding.’

Yessin – 6 jaar (Christophoor)
De zesjarige Yessin uit groep 3 van basisschool de Christophoor vertelt ons dat hij het erg naar zijn zin heeft tijdens de Wintercampus. De workshop over koralen vond hij interessant. Yessin vertelt: ‘Ik heb geleerd dat de koralen heel belangrijk zijn voor iedereen. Als ik oud ben is er misschien geen koraal meer, dat vind ik heel jammer.’  Een andere activiteit waar Yessin over vertelt is het bedrukken van tasjes. Dit noemt hij gelijk bij de vraag naar zijn favoriete workshop. ‘Ik heb een Pikachu, een Jordan logo en een hamburger op mijn tasje gemaakt!’ vertelt hij trots. Yessin straalt in zijn mooie blauwe hoodie. Zo te horen is het voor hem een geslaagde week geweest!

We hebben genoten van een fantastische week bomvol toffe en leerzame activiteiten. Bedankt Jan Antonie Bijloo, Christophoor, Thorbecke Prinsenlaan, aanbieders, mentoren, partners en natuurlijk alle enthousiaste deelnemers voor een onvergetelijke week!

April 17, 2024
Nieuws

Bedrijfsbezoeken door leerlingen Comenius Lyceum

Gisteren hebben de leerlingen van het Comenius Lyceum Capelle verschillende bedrijven bezocht in het kader van Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Deze bedrijfsbezoeken zijn georganiseerd door Stichting Campus Nederland voor het project Expeditie HAVO.

Lees verder
Lees verder
April 9, 2024
Artikel

Invulling School & Omgeving draagt bij aan visie van De Provenier

De subsidie School & Omgeving biedt scholen de mogelijkheid om tijdens- en na schooltijd extra activiteiten aan te bieden aan hun leerlingen. Stichting Campus Nederland draagt bij aan de invulling van deze subsidie voor de Rotterdamse basisschool De Provenier.

Lees verder
Lees verder
April 8, 2024
Artikel

Workshop ‘Duurzame energie’ door Eneco & Deloitte Impact Foundation

Medewerkers van Deloitte geven tijdens de Campusdagen van Stichting Campus Nederland lessen over duurzame energie die zijn gemaakt door Eneco. Met deze lessen worden leerlingen bewust gemaakt van wat energie is en hoe zij op een duurzame manier met energie kunnen omgaan.

Lees verder
Lees verder