Terug

Leerlingen Comenius Lyceum werken aan persoonlijke ontwikkeling na schooltijd

April 2, 2024
Artikel

Stichting Campus Nederland organiseert in samenwerking met het Comenius Lyceum in Capelle aan den IJssel een naschools programma voor de leerlingen van deze school. Gedurende het naschoolse programma volgen de leerlingen een reeks workshops of clinics. Doordat de leerlingen iedere week aan de slag gaan met dezelfde vaardigheid, kunnen zij hun talenten ontdekken en ontwikkelen op dit gebied. Wij spraken Lucca en Madelief over hun ervaring met het naschoolse programma.

Madelief (19 jaar, klas 6)
Op het Comenius Lyceum wordt tijdens het naschoolse programma ook de workshop ‘Naaiatelier’ aangeboden door het Mobiele Atelier. Leerlingen leren hier hoe zij om moeten gaan met een naaimachine en werken toe naar het ontwerpen en maken van een eigen tas. 

Madelief doet ook mee met de workshop en deelt haar motivatie: “Ik heb zelf al aardig wat ervaring met het maken van mijn eigen kleding met een naaimachine. Het leek mij interessant om meer te leren tijdens de naaiworkshops en ook gebruik te maken van de patronen die tijdens de les beschikbaar worden gesteld.” 

Madelief trekt patronen over voor haar jurk met behulp van de workshop gever.
De leerlingen oefenen tijdens de workshop hoe ze moeten omgaan met een naaimachine.

Madelief werkt tijdens de workshops aan haar eigen project: “Ik ben op dit moment bezig met het maken van een nieuwe jurk voor mijn eindexamen gala. Tijdens deze les ben ik begonnen met het overtrekken van het eerste patroon voor de jurk. Ik heb nog drie lessen te gaan om aan de jurk te werken, maar stel dat ik merk dat ik in tijdnood kom, dan kan ik misschien ook met de workshop op donderdag meedoen om de jurk af te maken.”

Tot slot vertelt Madelief waarom zij denkt dat het aanbieden van een naschools programma op school belangrijk is: “Ik vind het heel interessant om dit soort workshops te volgen. Dit zijn niet echt vakken die je snel op school voorbij ziet komen en het is erg interessant om meer met je handen te leren werken. Voor veel leerlingen is dit ook de eerste keer dat zij leren omgaan met een naaimachine. Ik heb dit zelf vanuit huis meegekregen, maar voor veel leerlingen is dat niet vanzelfsprekend. Door het naschoolse programma dat wordt aangeboden op school is het mogelijk om nieuwe dingen te ontdekken en erachter te komen wat je leuk vindt.” 

Lucca (12 jaar, klas 1)
Lucca volgt al vier weken de kookworkshop gegeven door Inge’s Kookkunsten tijdens het naschoolse programma op het Comenius Lyceum. Elke week bereiden de leerlingen een ander gerecht. Vandaag stonden zij in de keuken om een hartige Japanse pannenkoek genaamd ‘Okonomiyaki’ te maken. Lucca vertelt waarom hij ervoor heeft gekozen om deel te nemen aan het naschoolse programma: “Thuis kook ik ook vaak, dus het leek mij leuk om na schooltijd meer te leren over koken en om verschillende gerechten te leren maken. De workshop volg ik samen met vrienden en dat maakt het heel gezellig.” 

Lucca maakt een Japanse pannenkoek tijdens de kookworkshop.
De leerlingen van het Comenius Lyceum werken samen in groepjes van drie om lekkere gerechten voor te bereiden.

Tijdens de kookworkshops heeft Lucca ook nieuwe vaardigheden opgedaan: “We hebben zelf verse pasta leren maken van deeg. Ook hebben wij een eigen salade mogen maken door zelf te kiezen welke ingrediënten we er in wilden doen. Hierdoor hebben we geleerd welke ingrediënten bij elkaar passen en hoe smaken werken.” 

Dankzij de kookworkshops merkt Luca dat hij ook beter wordt in koken: “Ik kook thuis nu wat vaker het avondeten. Het is echt heel leuk om voor je ouders te koken, en ik merk ook dat ik beter ben geworden door deze kookworkshops.”

Met veel plezier organiseren wij het naschoolse programma op het Comenius Lyceum en kijken wij uit naar het organiseren van nog meer leerzame programma's!

July 22, 2024
Artikel

Zomercampus010: ‘‘Dit is het is het leukste deel van mijn vakantie!’’

In de eerste week van de zomervakantie organiseerde Stichting Campus Nederland Zomercampus010 in samenwerking met vijf Rotterdamse basisscholen. Tijdens Zomercampus010 hebben deelnemers verschillende workshops en clinics gevolgd op het gebied van sport, cultuur en natuur- en milieueducatie.

Lees verder
Lees verder
July 3, 2024
Artikel

Leerlingen Comenius Lyceum Capelle volgen inspirerende workshops aansluitend op SDG's

Tijdens de CampusNL College Tour volgen de leerlingen van het Comenius Lyceum Capelle gedurende twee weken verschillende workshops en clinics die aansluiten op 5 van de 17 Sustainable Development Goals. Dit zijn doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030.

Lees verder
Lees verder
July 3, 2024
Nieuws

CampusNL College Tour week 2: Inspirerende sprekers & workshops over 5 van de 17 SDG's

‍Deze week vond het tweede deel van de CampusNL College Tour plaats op het Comenius Lyceum Capelle. Op 1, 2 en 3 juli namen de onderbouwleerlingen deel aan een leerzaam programma met diverse workshops en lezingen van inspirerende sprekers. We blikken nu terug op de laatste drie dagen van de CampusNL College Tour.

Lees verder
Lees verder