Terug

De Havenloods neemt een kijkje op de redactie van Zomercampus010

July 29, 2020
Nieuws

Donderdag 23 juli bracht De Havenloods een bezoekje aan Sporthal Snelleman. Hier werken de kinderen van Zomercampus010 al een aantal dagen aan hun wijkkrant. Lees hieronder hoe zij een dag op de redactie van Zomercampus010 hebben ervaren!

DE HAVENLOODS MOCHT OP BEZOEK BIJ EEN ÉCHTE KRANT EN ZENUWACHTIG DAT WE WAREN!

Rotterdam - We hadden een prachtig begin van de zomer bij De Havenloods. We mochten op bezoek bij de redactie van een échte krant! Donderdag wandelden we zenuwachtig naar één van de locaties van Zomercampus010...

Door Davita de Jonge en Emile van de Velde

Eenmaal met knikkende knieën en klamme handjes aangekomen ('wat zouden al die serieuze journalisten wel niet van ons denken?'), werden we gelukkig snel op ons gemak gesteld. Een enthousiaste groep kinderen vroeg ons de hemd van het lijf, nieuwsgierig naar hoe wíj nou een krant maken. We waren nog wel een beetje bang dat ze alles beter zouden weten en ons meteen op de vingers zouden tikken. Maar dat viel reuze mee.

Terwijl redacteur Eva tijd vrijmaakte voor wat vragen van Davita, mocht Emile vertellen wat hij nou zoal doet bij De Havenloods. Dat sloot volgens meester Ray aardig aan bij de werkzaamheden op Zomercampus010: 'Kijk, jongens, daar hebben we het nét nog over gehad!' Daarna was het tijd voor een foto. Nou ja, niet één foto... Emile moest verschillende pogingen doen voordat er tevreden geknikt werd.

Na het uitwisselen van telefoonnummers huppelden we terug naar onze eigen redactie. 's Middags volgde een officieel telefoontje: 'Nou vooruit, het is goed hoor, jullie hebben toestemming de foto te gebruiken. We zijn benieuwd naar De Havenloods van woensdag.'

Foto: De Havenloods - Naast het maken van een krant doet Eva deze zomer ook aan sport en cultuur
Foto: De Havenloods - Naast het maken van een krant doet Eva deze zomer ook aan sport en cultuur

Rotterdam is deze zomer heel wat jonge verslaggevers rijker. Maar liefst 4500 basisschoolleerlingen verspreid over 28 Rotterdamse locaties maken hun eigen krant tijdens de eerste Zomercampus010. Ook krijgen ze les in verschillende sporten. Reden om eens een kijkje te nemen in Sporthal Snelleman aan de Woelwijkstraat, waar we een gezellig clubje jonge Crooswijkers in de kantine treffen.

Als we binnenkomen staat meester Ray net uit te leggen wat er allemaal komt kijken bij het maken van een krant. Wat willen de kinderen in hun rol als verslaggever allemaal in hun krant hebben? Nieuwsgierige blikken onze kant op, want échte journalisten zijn natuurlijk nog leuker. Ray houdt een exemplaar van De Havenloods de lucht in, verlegen wijzen we aan welke stukken wij geschreven hebben. Je weet natuurlijk nooit hoe mals de kritiek zal zijn nu we opeens voor een heuse Zomercampus010-redactie staan. Het valt mee. Hoewel we de foto wel een paar keer opnieuw moeten maken voordat de kinderen tevreden zijn.

Meester Ray mag dan net het meest vreemde schooljaar ooit achter de rug te hebben, hij krijgt de kinderen weer vol energie mee bij wat er allemaal komt kijken bij het maken van een krant.

Foto: De Havenloods - Davita de Jonge van De Havenloods in gesprek met verslaggever Eva Eldeib van Zomercampus010
Foto: De Havenloods - Davita de Jonge van De Havenloods in gesprek met verslaggever Eva Eldeib van Zomercampus010

Naast het hebben van een leuke tijd is de zomercampus ook bedoeld om de kennis en kunde van de kinderen wat bij te spijkeren. Toen de scholen dichtgingen hebben sommige kinderen immers een achterstand opgelopen. Maar volgens de 8-jarige Eva Eldeib valt dat in haar geval wel mee. “Mijn lessen gingen online door, maar niet alle kinderen hadden apparaten en chromebooks.” Op de zomercampus leerde ze al strips maken, “want die staan meestal ook in een krant” en dat je voor een artikel vragen kunt stellen aan de mensen in je wijk.

Ondertussen noemen de kinderen op wat ze allemaal in hun krant zouden willen hebben. Strips, cartoons, het weerbericht, advertenties en.. wat hadden ze gisteren ook alweer geleerd? Oja, interviews. "Want dat doen journalisten ook." Eva: “Ik zou aan mijn buren willen vragen of ze het leuk vinden om in onze wijk te wonen. En wat ze minder leuk vinden.”

Zelf voelt ze zich helemaal thuis in Crooswijk. “Ik heb lieve buren en heel veel vrienden. Op de zomercampus heb ik ook al een vriend gemaakt.” Ze wijst naar een jongen op de turnmat. Want terwijl meester Ray en een aantal kinderen enthousiast poseren voor een foto in De Havenloods, leeft de groep van Eva zicht uit in de sporthal. “Vandaag doen we atletiek. En we hebben ook al judo-en dansles gehad."

Foto: De Havenloods - Enthousiaste redacteuren van Zomercampus010 met meester Ray in Sporthal Snelleman
Foto: De Havenloods - Enthousiaste redacteuren van Zomercampus010 met meester Ray in Sporthal Snelleman

In het hele land wordt met argusogen naar Rotterdam gekeken. Want hoewel zomerscholen overal als paddenstoelen uit de grond schieten, is Zomercampus010 toch wel héél bijzonder. Ze grootschalig als hier, en zo snel georganiseerd, zie je elders niet. Duizenden kinderen zijn vorige week aan de slag gegaan. De kinderen uit het primair onderwijs maken kennis met sporten, en met allerlei vormen van kunst en cultuur. Én maken een eigen krant!

Tijdens het maken van die krant leren kinderen uit de groepen 3 tot en met 7 van de basisschool op een speelse en niet-schoolse manier allerlei leuke en leerzame dingen.

Zomercampus010 wordt georganiseerd door de gemeente Rotterdam, Schoolpoort en initiatiefnemer Jeugdfonds Sport en Cultuur. Er hebben zich talloze enthousiaste Rotterdams partijen aangesloten. Van Excelsior4All tot de SKVR en allerlei welzijnsorganisaties tot TOS, Talentskool en de Betrokken Spartaan.

May 17, 2024
Nieuws

Rotterdams onderwijscongres maakt kennisdeling mogelijk

Op woensdag 22 mei organiseert Stichting Campus Nederland de tweede editie het Inspiratiecongres ‘Welbevinden & Geluk in het Onderwijs’. De locatie is Debatpodium Arminius in Rotterdam. Het congres staat in het teken van het belang van talentontwikkeling voor het jonge brein in relatie tot kansengelijkheid.

Lees verder
Lees verder
May 15, 2024
Artikel

Nieuwe ervaringen tijdens de vierde Lentecampus010-editie

In de meivakantie heeft Stichting Campus Nederland in samenwerking met 13 Rotterdamse basisscholen de vierde editie van Lentecampus010 georganiseerd. Deelnemers hebben tijdens Lentecampus010 verschillende workshops en clinics op het gebied van sport, cultuur en natuur- en milieueducatie gevolgd.

Lees verder
Lees verder
May 7, 2024
Artikel

Minecraft Challenge Rotterdam: Innovatieve ideeën bedacht tijdens Lentecampus010

Gedurende Lentecampus010 is op vijf basisscholen de Minecraft Challenge Rotterdam georganiseerd in samenwerking met IT Campus Rotterdam en Deloitte. Deelnemers van Lentecampus010 hebben in de Minecraft Challenge een oplossing mogen ontwerpen en bouwen in Minecraft Education voor het Rijnhaven-gebied op Rotterdam-Zuid.

Lees verder
Lees verder