Terug

Invulling School & Omgeving draagt bij aan visie van De Provenier

April 9, 2024
Artikel

De subsidie School & Omgeving biedt scholen de mogelijkheid om tijdens- en na schooltijd extra activiteiten aan te bieden aan hun leerlingen. Stichting Campus Nederland draagt bij aan de invulling van deze subsidie voor de Rotterdamse basisschool De Provenier. Dit doet de organisatie door verschillende reeksen aan workshops en clinics te organiseren voor de leerlingen van De Provenier. Wij spraken Daniëlle Blok, directeur van De Provenier, over deze samenwerking.

Basisschool De Provenier onderscheidt zich door haar duidelijke visie, die zij uitdraagt naar de leerlingen, ouders, buurt en omgeving. Daniëlle Blok: "Wij staan voor gezond en natuurlijk onderwijs." Daniëlle legt uit dat gezond onderwijs meer omvat dan alleen fysieke activiteiten: “Het gaat niet alleen om regelmatig bewegen, het uitdelen van gezonde traktaties of het stimuleren van het drinken van voldoende water. Het omvat ook hoe onze leerlingen zich gedragen ten opzichte van elkaar, hun omgeving en de natuur. Dit staat nauw in verband met burgerschap en kunnen de leerlingen meenemen in de rest van hun leven."

Wetenschapslessen door Mad Science. Fotografie: LOOR.fotografie
Wetenschapslessen door Mad Science. Fotografie: LOOR.fotografie

Op De Provenier wordt natuurlijk leren ingezet om te zorgen voor een optimale ontwikkeling van de leerlingen. Dit sluit aan op de manier waarop leerlingen van nature leren: nieuwsgierigheid opwekken, onderzoeken, ontdekken, ervaring opdoen en dit leren toepassen in de praktijk. Daniëlle vertelt: "Omgevingsleren wordt bij De Provenier in gebruik genomen. Leerlingen leren door interactie met hun omgeving en dit wordt toegepast in de lessen.”

Samenwerking met Stichting Campus Nederland
De samenwerking met Stichting Campus Nederland draagt bij aan het realiseren van deze visie. De subsidie School & Omgeving biedt scholen de mogelijkheid om tijdens- en na schooltijd extra activiteiten aan te bieden, waardoor leerlingen zowel fysiek als mentaal goed in hun vel zitten. Dit resulteert in verhoogd zelfvertrouwen, versterkte cognitieve vaardigheden en het ontdekken van verborgen talenten. Daniëlle benadrukt: "Het mooie van deze subsidie is dat het zo naadloos aansluit op de visie van De Provenier."

Workshop stopmotion door SKVR. Fotografie: Loor.fotografie
Workshop stopmotion door SKVR. Fotografie: Loor.fotografie

Stichting Campus Nederland draagt bij aan het invullen van de subsidie School & Omgeving op De Provenier door het organiseren van verschillende workshops en clinics voor de leerlingen. Daniëlle vertelt: "Ik vind het fijn dat Campus Nederland héél erg meedenkt. Niet alleen over de invulling van het programma, maar ook kijkt het CampusNL-team goed naar hoe zij de leerkrachten en onze directie kunnen ontlasten."

Workshop boksen door Bear Studios. Fotografie: LOOR.fotografie
Workshop Saz door SKVR. Fotografie: LOOR.fotografie

Daniëlle: "Op De Provenier leer je wie je bent. Aan deze missie draagt Stichting Campus Nederland bij door activiteiten aan te bieden die de leerlingen inspireren. Dit stelt hen in staat om te verkennen wat hen motiveert, waar hun passie ligt en waar ze interesse in hebben. Deze zaadjes van zelfontdekking en groei kunnen zich ontwikkelen en bloeien.”

Leren is leuk
Met behulp van de invulling van Stichting Campus Nederland binnen de subsidie School & Omgeving, hoopt Daniëlle dat de leerlingen een positieve kijk op leren ontwikkelen.Daniëlle: “Als kinderen bij ons op het puntje van hun stoel gaan zitten omdat ze denken: “Yes, Campus!” Dan is leren leuk! Dat is leren op een andere manier, een manier waarop talenten worden ontwikkeld.” Daarnaast vindt het leerproces op deze manier ongemerkt plaats. Daniëlle: “De leerlingen werken zonder dat ze het doorhebben aan hun woordenschat en taaluitbreiding. Ik hoop dat ze ervaren dat leren leuk is en dat dit ook een manier van leren is, ook al lijkt het spelen, maar spelen is ook leren.” 

Workshop koken door Kooklesthuis. Fotografie: LOOR.fotografie
Workshop koken door Kooklesthuis. Fotografie: LOOR.fotografie

Met deze aanpak wordt leren een fijne en natuurlijke ervaring, waarbij leerlingen hun talenten kunnen ontplooien zonder zich bewust te zijn van de educatieve waarde van hun activiteiten.

Met veel plezier hebben wij de afgelopen periode bijgedragen aan de invulling van de subsidie School & Omgeving. Wij kijken uit naar het organiseren van meer programma's in samenwerking met De Provenier.

April 23, 2024
Artikel

Leerlingen Penta De Oude Maas volgen met enthousiasme naschoolsprogramma

Stichting Campus Nederland organiseert in samenwerking met Penta De Oude Maas uit Spijkenisse een naschools programma. Tijdens het naschoolse programma volgen de leerlingen van deze middelbare school een reeks workshops of clinics. Doordat de leerlingen wekelijks aan de slag gaan met dezelfde vaardigheid, kunnen zij hun talenten ontdekken en ontwikkelen op d

Lees verder
Lees verder
April 18, 2024
Nieuws

Deelnemers Lentecampus010 doen mee aan Minecraft Challenge Rotterdam

Stichting Campus Nederland werkt samen met IT Campus Rotterdam en Deloitte om de Minecraft Challenge Rotterdam te organiseren voor deelnemers van Lentecampus010. Op vijf basisscholen zal tijdens de Lentecampus de Minecraft Challenge Rotterdam worden georganiseerd voor de leerlingen van de bovenbouw.

Lees verder
Lees verder
April 17, 2024
Nieuws

Bedrijfsbezoeken door leerlingen Comenius Lyceum

Gisteren hebben de leerlingen van het Comenius Lyceum Capelle verschillende bedrijven bezocht in het kader van Maatschappelijke Diensttijd (MDT). Deze bedrijfsbezoeken zijn georganiseerd door Stichting Campus Nederland voor het project Expeditie HAVO.

Lees verder
Lees verder